[an error occurred while processing this directive] Senaste  

Kvartal 1 -01 

 

Skanska säljer nyutvecklat fastighetsprojekt i Budapest

(011219) Skanska säljer samtliga tre etapper av West End Business Center i Budapest. Försäljningspriset är EUR 66,5 miljoner, 630 miljoner kronor. Skanskas försäljningsvinst uppgår till ca 300 miljoner kronor. Köpare är en grupp tyska försäkringsbolag och betalning sker under första kvartalet 2002.

Försäljningen sker till en direktavkastning på 9 procent, vilket bekräftar en forsatt sjunkande direktavkastning i Centraleuropa.

West End Business Center omfattar 28.000 kvm, varav 2.000 kvm är butikslokaler. Centret har utvecklats och byggts i etapper av Skanska mellan 1999 och 2001. Marken förvärvades 1997. Centret är uthyrt till 85 procent, största hyresgäster är Ernst & Young, Dresdner Bank och Diago/United Distillers/Guinness.

De tyska försäkringsbolagen förvärvar samtliga aktier i de tre separata fastighetsbolag som äger respektive etapp av West End Business Center. Kontorscentret kommer att ingå i en centraleuropeisk fastighetsfond som är under bildande och där försäkringsbolagen är betydande intressenter.

 

Peab storsatsar i Katrineholm

(011203) Peab introducerar ett nytt byggsystem i Sverige. Detta innebär att Peab integrerar hela byggprocessen för att effektivisera och förbilliga bostadsbyggandet. Redan i ett inledningsskede kommer ca 100 arbetstillfällen att skapas.

-På några års sikt kan detta komma att innebära flera hundra nya arbetstillfällen i Katrineholm och vår initiala investering beräknas uppgå till ca 150 miljoner kronor säger Peabs VD Mats Paulsson i en kommentar.

Peab skall etablera en anläggning för produktion av byggelement i Katrineholm. Produktionen beräknas komma igång under 2002.

 

NCC bygger i Rostock, Tyskland, för ca 400 Mkr

(011122) NCC Germany har undertecknat avtal om att bygga ett stort bostadsområde i Rostock, Tyskland, beläget precis vid Östersjön. Investor är ODIN Group. Projektet Am Tonnehof byggs i olika etapper och är totalt värt cirka 400 MSEK (ca 85 MDEM).

Projektet Am Tonnehof består av ca 700 lägenheter i flerfamiljshus med totalt ca 50.000 kvadratmeter bostadsyta. Dessutom ingår ca 1.100 kvadratmeter kommersiella lokaler och garage. Byggnationerna börjar i mars 2002 och projektet ska vara klart i slutet av år 2004.

Projektet är beläget i ett av Rostocks mest populära områden med närhet till havet. Det nya bostadsområdet kommer att karaktäriseras av maritim arkitektur och design av mycket hög standard.

Investor för projektet Am Tonnehof är ODIN Group, ägd av Per Harald Lökkevik. NCC Germany och ODIN Group har redan samarbetat i ett stort boendeprojekt i Mahlow, nära Berlins centrum, med drygt 520 lägenheter i flerfamiljshus samt 4-stjärnigt hotell med 170 rum.

 

Peab bygger P-hus i Norge

(011121) Peab har fått i uppdrag att bygga ett nytt parkeringshus med 700 p-platser i Lilleström, strax öster om Oslo. Uppdraget är en totalentreprenad och kontraktssumman uppgår till 192 miljoner NOK. Beställare är ROM Eiendoms Utvikling AS, som är ett dotterföretag till Norges Statsbaner, NSB.

Arbetet har påbörjats och det beräknas stå färdigt under våren 2003.

 

Peab bygger åt Rolls Royce

(011110) Peab har fått uppdraget att genomföra ombyggnaden av de kontors- och verkstadslokaler, där Rolls Royce bedriver sin tillverkning på Gustavsvikområdet i Kristinehamn. Beställare är Rolls Royce AB och kontraktssumman uppgår till cirka 20 Mkr.

Arbetet omfattar bland annat gjutning och formning av nya fundament till den befintliga maskinhallen. Verkstaden, som är den enda av sitt slag i Sverige, tillverkar motorer (wateryet-aggregat) till fartygsindustrin.

Ombyggnadsarbetet har påbörjats och det beräknas vara färdigställt under augusti 2002.

 

NCC utvecklar i Oslo för norska Utbildningsförbundet

(011102) NCC Eiendom AS i Norge har undertecknat avtal om att utveckla Hausmanns gate 17 i Oslo för Utbildningsförbundet, en sammanslagning av två lärarförbund i Norge. Enligt avtalet kommer Utbildningsförbundet att överta fastigheten när den är klar för 233 MSEK (194 MNOK). Försäljningen beräknas påverka NCCs resultat i samband med färdigställandet, i början av 2003.

Den nya fastigheten blir totalt på ca 9 200 kvm och ska vara klar för inflyttning i mars 2003. Byggstart är i november i år.

Fastigheten Hausmanns gate 17 kommer att bestå av ett nytt kontorshus i nio våningar med parkeringsgarage. Fastigheten blir ihopbyggd med en totalrenoverad fabriksbyggnad från 1879. I övergången mellan de båda byggnaderna byggs en glasövertäckt ljusgård.

 

Ny saluhall på NK i Stockholm

(011026) Som ett led i att NK skall vara ett varuhus i världsklass skapas en saluhall enligt internationella förebilder. "NK Saluhall", som kommer att stå färdig under hösten 2002, skapas tillsammans med ICA. Detta är startskottet för en genomgripande ombyggnad av hela NK Nedre plan och ett viktigt led i utvecklingen av hela NK varuhuset.

"Hufvudstaden, ägare till NK, ser mycket positivt på det framtida samarbetet med ICA. NK liksom ICA är två av Sveriges mest kända varumärken, vilket gör detta samarbete extra roligt," säger Håkan Steinbüchel, chef Affärsområde NK.

 

Peab bygger basstationer för UMTS

(011018) Peabs dotterföretag Netel har tecknat ett ramavtal med 3G Infrastructure Services AB om att bygga 300 basstationer i Sverige. Avtalet omfattar projektering, byggnation och installation av basstationer för UMTS runt om i landet. Projekteringen av cirka 100 basstationer har redan påbörjats.

 Byggnationen kommer att utföras av Peabs rikstäckande organisation. I avtalet ingår även en option för 3G Infrastructure Services att utöka beställningen av ytterligare basstationer. Optionen löper till och med 2003-12-31.

 

Drygt 1 000 nya bostäder på Beckombergaområdet

(011009) Drygt 1000 bostäder kan komma att byggas på delar av Beckombergaområdet i västra Stockholm. Det är Locum som säljer delar av området till de tre företagen NCC, Besqab och Veidekke.

NCC AB, Besqab Projekt & Fastigheter AB och Veidekke Bostad & Fastighet AB betalar i ett första steg 37,5 MSEK, med en tredjedel vardera, för att få en möjlighet att utveckla totalt 100 000 m² nya byggrätter huvudsakligen för bostadsändamål. Det betyder drygt 1 000 bostäder totalt. I köpet ingår även befintliga byggnader på ca 30 000 m².

Under förutsättning att detaljplanearbetet - som sker etappvis - ger drygt 1 000 bostäder så uppgår den slutliga köpeskillingen till 465 MSEK, fördelade med en tredjedel vardera på respektive bolag.

 

Skanska får nya telekomuppdrag för Brittish Telecom och Nortel Network värt 600 Mkr

(011005) Skanska har fått två nya bygg- och serviceuppdrag inom telekom-sektorn i Storbritannien. Det ena gäller ansvaret för utbyggnaden och servicen av British Telecoms externa nätverk för tele- och datatrafik i Themsen- och London-området. Ramavtalet som löper över tre år beräknas vara värt totalt 65 miljoner GBP, drygt en miljard kronor. Skanska har 50 procent av kontraktet som genomförs i ett konsortium med brittiska telekomserviceföretaget MG Telecommunications.

Kontraktet med British Telecom innebär att Skanska/MGT-konsortiet blir huvudleverantör i Thames Valley när British Telecom lägger ut, outsourcar, sin installations- och underhållsverksamhet. I överenskommelsen ingår att Skanska/MGT-konsortiet tar över 140 medarbetare, såväl tekniker som projektledare, från Corning Cable Systems.

Det andra uppdraget avser Nortel Networks. Skanska ska ansvara för installationen av telekomutrustning hos Nortel Networks kunder över hela Storbritannien och Irland. Inledningsvis beräknas detta uppdrag vara värt 6 miljoner GBP per år, ca 95 miljoner kronor. I uppgörelsen ingår att Skanska tar över 76 anställda från Nortel Networks.

 

 




Se vidare förteckning över Börsnoterade fastighets- och byggbolag resp sidan med sammanfattningar över dessa företags bokslut.. Mer info kan även finnas i Aktier och aktiehandel.



© Constellator 1997-2001

 

Click Here!

Upp