[an error occurred while processing this directive]

 

Skanska får del i afrikanskt hamnprojekt på 210 Mkr

(000925) Skanska fortsätter satsningen på privatfinansierad infrastruktur. Skanska ingår i det internationella konsortium som fått koncession att äga, driva och bygga ut hamnen i Maputo, Moçambique. Upprustningen av hamnanläggningarna kommer att generera bygguppdrag värda ca 22 miljoner dollar, 210 miljoner kronor, under en treårsperiod. Koncessionsavtalet med staten Moçambique gäller 15 år från 2001. 

Omsättningen beräknas nästa år uppgå till 22 miljoner dollar, 210 miljoner kronor, för att överstiga 70 miljoner dollar i slutet av koncessionsperioden.

Den initiala investeringen för Skanska BOT uppgår till 1,7 miljoner dollar, ca 16 miljoner kronor. Konsortiet Maputo Port Development Company ägs till 51% av en grupp internationella investerare, övriga 49 procent ägs av Moçambique och staten närstående intressen. Skanskas andel av den internationella gruppens innehav är 32%. 

 

Skanskas polska dotterbolag får uppdrag för 310 Mkr

(000911) Skanskas polska dotterföretag Exbud ska bygga en motorvägsförbifart i Krakow. Ordern är värd 310 Mkr. Kund är den statliga polska vägmyndigheten. Projektet finansieras till hälften av Phare, EU:s organ för stöd till de centraleuropeiska länder som kandiderar till EU.

Uppdraget omfattar två km motorvägsutbyggnad på den södra förbifarten på A4. Därutöver ingår ramper och anslutningsbroar till det lokala vägnätet. Projektet ska genomföras på 28 månader.

Skanska förvärvade tidigare i år Exbud som är Polens ledande byggbolag. Exbud arbetar inom hela byggsektorn, såväl inom hus- som anläggningsbyggande. Förra året omsatte bolaget ca 5,1 miljarder kronor. Exbud, med huvudkontor i Kielce i södra Polen, har drygt 14 000 anställda.

 

NCC får order på Färöanra för 180 Mkr

(000829) NCC har fått i uppdrag att bygga en cirka fem kilometer lång vägtunnel under Vestmannasund på Färöarna. Kontraktet är värt cirka 180 miljoner SEK.

Vagartunneln, som blir den hittills längsta tunneln på Färöarna och dessutom den första undervattenstunneln, blir 10,5 meter bred och kommer att gå 105 meter under havsytan. Tunneln kommer att förbinda ön Vagar, där Färöarnas enda flygplats ligger, med ön Streymoy där huvudstaden Torshavn är belägen. Transporttiden från Torshavn till flygplatsen och en rad andra orter på Färöarna förkortas med mer än en timme då den nya tunneln tas i bruk.

Uppdraget genomförs av NCCs specialistenhet inom underjordsberg, NCC Tunnelling, i konsortium med dotterbolagen i Danmark och Norge. NCC Tunneling som nyligen bildades efter förvärvet av norska Statkraft Anlegg AS, har en betydande internationell verksamhet och spetskompetens inom bl a TBM-borrning (tunnel boring machine).

 

Platzer tecknar hyresavtal med Landstinget i Värmland

(000816) Platzer har tecknat ett 7-årigt avtal med Landstinget i Värmland om förhyrning av hela fastigheten Kanoten 5 i Karlstad, ca 3 500 kvm. Inflyttning sker i början av januari 2001 efter att Landstinget på egen bekostnad anpassat lokalerna för sin verksamhet.

Uthyrningen tillför Platzer en årlig hyresintäkt på ca 4 Mkr och minskar samtidigt vakansen med 1 800 kvm.

 

JM, Peab och Wihlborgs bildar exploateringsbolag i Malmö

(000815) JM, Peab och Wihlborgs har ingått ett avtal för att bilda ett exploateringsbolag som avser att förvärva återstående markområden i "Kranenområdet" i Västra Hamnen i Malmö. Området kommer att innehålla 225 000 kvm byggrätter för bostäder och kommersiella lokaler. Den totala köpeskillingen uppgår till 337,5 Mkr, och de tre företagen äger vardera en tredjedel av det gemensamma bolaget.

Wihlborgs resultat av markförsäljningen uppgår till 30 Mkr. I samband med försäljningen av markområdet upphör den tilläggsköpeskilling till PEAB som Wihlborgs tidigare erlagt vid ianspråktagande av byggrätter. Wihlborgs befintliga byggnader och pågående projekt med en sammanlagd yta om c:a 90 000 kvm, ingår ej i försäljningen och kvarstår i Wihlborgs ägo.

 

NCC bygger ut snabbspårväg i Stockholm för 94 Mkr

(000808) NCC har fått i uppdrag av SL Infrateknik AB att bygga ut snabbspårvägen som går mellan Alvik och Gullmarsplan. Den aktuella utbyggnaden sker söderut, mellan Gullmarsplan och Lugnet i Nacka. Ordersumman uppgår till 94 Mkr.

Utbyggnaden omfattar stödmurar, ny banvall samt en 370 meter lång betongbro som passerar under Johanneshovs- och Skanstullsbroarna.

Arbetena, som påbörjas den 1 september och ska vara klara i juni 2002, beräknas sysselsätta 55 personer.

 

Skanska leder sjukhusprojekt i Egypten för 490 Mkr

(000726) Skanska har fått uppdraget att svara för förprojektering och projektledning av ett barncancersjukhus i Kairo i Egypten. Projektet är värt 55 miljoner dollar, ca 490 miljoner kronor. Kund är den egyptiska organisationen AFNCI, Association of Friends of the National Cancer Institute.

Det 26.000 kvm stora sjukhuset kommer att ha plats för 160 bäddar. Sjukhus-projektet genomförs i etapper. Designarbetet beräknas pågå i 12 månader. Nästa år inleds byggandet som ska slutföras på 24 månader. Sjukhuset ska öppna i juli 2003.

Såväl Zürich-baserade Skanska International som Skanskas amerikanska dotterbolag Beers Construction Company medverkar i projektet.

 




Se vidare förteckning över Börsnoterade fastighets- och byggbolag resp sidan med sammanfattningar över dessa företags bokslut.. Mer info kan även finnas i Aktier och aktiehandel.



© Constellator 1997-2001

 

Click Here!

Upp