Ny teknik sparar pengar och energi
 

 


Över 100 system installerade hittills

Det finns i dag 120 installationer i landet och sedan ett halvår finns ett första system i Uppsala. Fastigheten tillhör Länsförsäkringar och har 22 lägenheter, alltså ett ganska litet bostadshus.

– Hittills har siffror från Uppsala Energi, som levererar fjärrvärmen till den här fastigheten, bekräftat att det handlar om betydande besparingar, säger Bo Isacsson, försäkringsbolagets fastighetsförvaltare.

När man ser statistiken från Uppsala Energi kan man konstatera att Lars Blekastads påstående om 10-30% verkar mycket väl underbyggd. Enbart under oktober månad låg besparingen i storleksordningen 8-9 000 kronor och Lars menar att halvårssiffrorna enligt hans erfarenheter pekar mot en årsbesparing på cirka 50 000 kronor – eller mellan 20 och 25% – vilket ska vägas mot investeringen i systemet som ligger på 60 000 kronor inklusive installation och moms.

– Man blir naturligtvis glad när man ser siffrorna och det ser mycket lovande ut, kommenterar Bo Isacsson och tillägger att bolaget vill se det ekonomiska utfallet över en längre tidsperiod samt veta om hyresgästerna upplever någon förändring av inomhusklimatet innan man eventuellt går vidare i övriga tre fastigheter.

 

Enkel installation

Det elektroniska systemet är svensktillverkat av ett företag som är certifierat enligt ISO 9002, en europeisk standard som borgar för hög kvalitet. Då systemet drivs från elnätet och inte innehåller några batterier eller andra komponenter som behöver regelbundet underhåll eller byte, är det billigt i drift. Det behövs inget serviceavtal, som för dagens system kan kosta tusentals kronor per år.

Elteamet Leif Engström och Bertil Östlund, som gjort Uppsalainstallationen, påpekar också att det är enkelt att installera systemet:

– Vi behöver inte gå in i enskilda lägenheter, och vi behöver inte heller stänga av något som skulle störa hyresgästerna, berättar Leif Engström som installerat ett 20-tal system runt om i Mellansverige.

All installation sker i pannrummet, samt från vinden eller taket när det gäller att montera avkännarna i ventilationssystemets frånluftskanaler.

Även avkännaren är en aktiv och känslig liten elektronisk enhet som reagerar på så små temperaturförändringar som en hundradels grad. Den drivs av 24 V likström via kabeln från centralenheten.

Systemet är också användarvänligt, då fastighetsskötaren inte behöver göra någonting för dess drift. Inte ens om man vidtar andra besparingsåtgärder i fastigheten, t.ex. byter till treglasfönster eller isolerar vinden, behöver man ställa om systemet. Det känner av alla förändringar av temperaturen och regulatorn träder in och gör nödvändiga justeringar.

 

Ger bättre miljö

Till sist bidrar systemet också till en bättre miljö. Som Lars Blekastad säger:

– Allt vi inte eldar bort ger miljöbesparingar.

Detta är en av flera aspekter som gör att även Uppsala Energi intresserat följer utfallet av den första Uppsalainstallationen.

– Vi tycker det är viktigt att fastighetsägare vidtar åtgärder för att spara energi och att energin används effektivt, säger Jan Lemming, energirådgivare på Uppsala Energi.

Han betonar även vikten av att man har välskötta och bra injusterade reglersystem i fastigheterna så att alla lägenheter, med eventuell komplettering av termostater på elementen, får rätt värme.

– Från bränslekälla till den slutprodukt vi distribuerar ut till våra kunder förlorar vi cirka 15 procent energi. Denna energiförlust sparas också in när man effektiviserar förbrukningen hos slutanvändaren, säger Jan Lemming.

Beträffande det nya system som Lars Blekastad utvecklat menar han att idén med placering av avkännare i frånluftsventilationen är utomordentlig och unik som hjälpmedel för att hålla en konstant innetemperatur i huset.

– Det är viktigt att ha en återkoppling i någon form, men vi har i Sverige generellt bara haft utomhusgivare, även om det finns andra typer av kombinationssystem. Det kräver en hel del arbete och kunskap för att optimera en värmeanläggning med traditionella reglersystem, och man kan säga att Blekastads system till viss del befriar fastighetsägaren från detta eftersom det tar hand om en sådan optimering, avslutar Jan Lemming.

.

September -98
Alf Öst




[an error occurred while processing this directive]


© Constellator Fastighetsanalys AB 1998