Senaste nyheterna   
Övriga fastighetsnyheter (1998)
   

[an error occurred while processing this directive]

 

Ny VD för Wallenstam i Stockholm

(991020) Anette Sand blir ny VD för Wallenstam Stockholm AB. Anette är 42 år och kommer närmast från eget konsultbolag, Sand Partner och har dessförinnan arbetat som VD för HSB Södertörn Boservice AB. Anette tillträder sitt nya jobb den första november.

 

Pandox överlåter driften av hotellfastighet i Stockholm

(990916) Pandox Hotellfastigheter AB (publ) har förvärvat hotellfastigheten Fogg´s Hotel i Stockholm från AMF Pension och samtidigt förvärvat operatörsverksamheten i Fogg's Hotel från International Policy Management AB.

Pandox säljer nu operatörsverksamheten och tecknar nytt hyresavtal med Choice Hotels Scandinavia ASA (CHS). Avtalen gäller från den 1 oktober vilket sammanfaller med den tidpunkt Pandox tillträder hotellfastigheten och operatörsverksamheten. CHS övertar även personalen på hotellet. Hotellet har 146 rum och ca 30 årsarbetare. Hotellrörelsen kommer att drivas under varunamnet Quality Hotel Nacka. Quality är Choice Hotels varumärke för fullservicehotell.

 

Mandamus laddar boendet i samarbete med Birka Energi

(990913) Mandamus Fastigheter och Birka Energi har tecknat ett avtal som ger Mandamus hyresgäster lägre elkostnader. Dessutom ska bolagen tillsammans driva utvecklingsprojekt för smarta hus-lösningar. Samarbetet ger ett rejält tillskott till Laddat Boende, det koncept som Mandamus erbjuder sina bostads- och lokalhyresgäster.

Mandamus Fastigheter AB har cirka 11.500 bostadshyresgäster och drygt 1.000 lokalhyresgäster i södra och mellersta Sverige. Genom Mandamus koncept Laddat Boende erbjuds hyresgästerna ett konkurrenskraftigt elpris från Birka Energi. Dessutom kommer Mandamus och Birka Energi att samarbeta kring s.k. smarta-hus-lösningar för Mandamus fastigheter.

 

Nytt incitamentsprogram i Castellum

(990610) Castellum AB inför ett nytt incitamentsprogram för företagsledningen och övriga ledande befattningshavare innefattande de verkställande direktörerna i dotterbolagen, sammanlagt elva personer.

Programmet, som är treårigt, består av två delar. Den ena delen baseras på aktiens kursutveckling under treårsperioden, såväl i absoluta tal som i förhållande till branschindex och är maximerad till totalt en och en halv årslön. Den andra delen, som avräknas årligen, baseras på bolagets resultatutveckling och är maximerad till en halv årslön per år.

Eventuellt utfallande bonus utbetalas som lön, varvid hälften av utbetalt belopp skall användas för förvärv av Castellumaktier.

 

NCC koncentrerar till kärnaffären

(990316) NCC har beslutat att ytterligare koncentrera verksamheten till kärnaffären bygg och fastighetsutveckling genom följande förändringar:

Neptun Maritime säljs
NCC säljer sin aktiepost i Neptun Maritime, till Sea Containers. 65 % av aktieposten säljs kontant till ett pris av 18 FIM per aktie, motsvarande ca 370 MSEK. Samtidigt tecknas en option med rätt att sälja resterande innehav om tre år för 15 FIM per aktie. För kontantdelen är priset drygt 30% över nuvarande börskurs. Kontantförsäljningen ger en realisationsvinst på ca 100 MSEK.

Hufvudstaden delas ut
NCC:s bolagsstämma den 15 april föreslås besluta att NCC:s innehav av A-aktier i Hufvudstaden, med ett bokfört värde på drygt 400 MSEK, delas ut till aktieägarna.

För en aktie i NCC erhålls en aktieandel i Hufvudstaden. 400 aktieandelar berättigar till 50 aktier i Hufvudstaden. För mindre aktieägare med innehav under 400 aktier i NCC kommer aktieandelarna att courtagefritt säljas, varefter ägarna erhåller kontant betalning. NCC:s innehav av C-aktier kommer att säljas på marknaden.

Förvaltade fastighetsbeståndet minskas till 4 miljarder SEK
Som ett led i strategin att ha projektutveckling som kärnaffär och fastighetsförvaltning och fastighetsförsäljning som stödjande affärer, kommer NCC att ytterligare kraftigt reducera det förvaltade fastighetsbeståndet. Den optimala storleken på det förvaltade beståndet bedöms för närvarande vara ca 4 miljarder kronor, mot dagens hel- och delägda bestånd på 8,7 miljarder kronor. Anpassningen sker successivt i takt med marknadsförutsättningarna.

Detta innebär att NCC:s framtida förvaltade fastighetsbestånd kommer att vara koncentrerat till ett fåtal stora expansiva orter i Sverige samt undantagsvis de övriga tre nordiska huvudstäderna. Inriktningen är att ha en hög omsättningshastighet i beståndet.

 

Fastighetspartner avvaktar med beslut om aktieutdelning

(990311) Styrelsen för Fastighetspartner har i stället för att rekommendera utdelning avseende verksamhetsåret 1998 beslutat avvakta riksdagsbeslut i fråga om återköp av egna aktier, då ett sådant förfarande förväntas bli fördelaktigare för aktieägarna.

Vinsten för 1999 kommer att uppgå till minst 30 mkr vari ingår ett positivt rörelseresultat efter beräknade avskrivningar om 28 mkr.

 

Wallenstam vann i Högsta domstolen

(990311) Målet gällde huruvida köpare av en fastighet skall behöva betala stämpelskatt på så kallat momsintyg. (Mål nr: Ö 2085 - 98)

Wallenstam förvärvade våren 1997 en blandat bostads- och kommersiell fastighet i centrala Göteborg. Vid lagfartsansökan hos inskrivningsmyndigheten vid Göteborgs Tingsrätt krävdes att Wallenstam skulle erlägga stämpelskatt på momsintyget. Wallenstam bestred detta då man ansåg det orimligt att betala skatt på en momsbetalning. Wallenstam ansåg sig ha stöd för detta i tillämplig lagtext varför man överklagade beslutet som nu har vandrat genom instanserna och slutligen avgjorts i Högsta domstolen.

Beslutet är viktigt och kommer att få prejudicerande verkan framåt och bli vägledande för behandling av liknande fall hos inskrivningsmyndigheter runt om i landet.

 

Columna träffar överenskommelse om Larmag

(990113) Columna Fastigheter har träffat en principöverenskommelse med Lars-Erik Magnusson och Larmag-Gruppen kring delar av Columna Fastigheters aktieinnehav i Larmag Energy NV.

Överenskommelsen innebär att Columna Fastigheter, under vissa förutsättningar, förvärvar en fastighet i Amsterdam från Larmag-Gruppen. Fastigheten är värderad av DTZ till ca 110 MSEK, vilket motsvarar ett avkastningskrav om ca 8 %. Utöver övertagande av lån är avsikten att Columna Fastigheter skall erlägga betalning i form av 4.000.000 av de totalt 13.800.000 aktier i Larmag Energy NV som Columna Fastigheter innehar. Aktierna avräknas till ca 8 SEK per styck. Därutöver kommer Columna Fastigheter att avstå från sin put option beträffande resterande aktier i Larmag Energy. Detta värderas i överenskommelsen till ca 8 MSEK. Förvärvet beräknas ske under första kvartalet 1999.

Om affären genomförs som planerat säkerställer Columna Fastigheter ca 40 MSEK av fordringen mot Lars-Erik Magnusson som tidigare nedskrivits till noll.

 

Hufvudstadens VD får nytt toppjobb

(990111) Hufvudstadens verkställande direktör Tomas Billing lämnar Hufvudstaden för att tillträda befattningen som verkställande direktör i Nordstjernan AB.

Tomas Billing kvarstår i sin funktion under första halvåret 1999 tills ny verkställande direktör utsetts.

 

 




Se vidare förteckning över Börsnoterade fastighets- och byggbolag resp sidan med sammanfattningar över dessa företags bokslut.. Mer info kan även finnas i Aktier och aktiehandel.



© Constellator 1997-2001

Click Here!

Upp