[an error occurred while processing this directive]

 

FöreningsSparbanken förvärvar kreditstock

(980824) FöreningsSparbanken och Folksam har i en gemensam principöverenskommelse idag enats om att FöreningsSparbanken ska förvärva Folksams kreditstock uppgående tilll ca 3 miljarder kr. Drygt 90% av krediterna är bolån och andra fastighetskrediter.

 

Resultat före skatt per 980630 för SBAB ökade med 34% från 220 Mkr till 295 Mkr. Resultat förbättringen består i huvudsak av lägre kreditförluster (6 Mkr mot 126 Mkr motsvarande period -97).

Den totala lånestocken ökade från 132 mdr SEK till 136 mdr SEK. Problemkrediternas andel minskade från 1,20 % av den totala lånestocken till 0,57%.

Bostadsmarknadens totala efterfrågan på fastighetskrediter minskade enligt SBAB med drygt 11 mdr SEK för kommersiella fastigheter men ökade för privatmarknaden med 0,1 mdr SEK.

 

SBAB och Fredell & Co har under augusti månad tecknat ett ramavtal som syftar till att ge samtliga fastighetsbolag en standardiserad och lätt framkomlig väg till den internationella kapitalmarknaden. Syftet är att skapa en ny struktur på kreditmarknaden genom Direktlån på den internationella kapitalmarknaden för att främja låntagarnas möjligheter att bredda upplåningsbasen och därmed möjliggöra för dem att hålla nere sina lånekostnader.

Avtalet är utformat så att SBAB agerar långivare till fastighetsbolag där lånen valts ut efter en ratingprocess som speglar ratinginstitutens kriterier för denna typ av kredit och till en lånekostnad som återspeglar pantbrevssäkerhetens inneboende kvalitet. Fredell & Co åtar sig uppdrag att strukturera och arrangera lån, där sedan SBAB agerar långivare tills dess en lånestock av tillräcklig storlek samlats ihop. Fredell & Co förvärvar därefter lånestocken för att omedelbart vidareförsälja den till ett för detta ändamål särskilt upprättat bolag (Special Purpose Vehicle) som emitterar obligationer med samma säkerhet som de ursprungliga lånen.

SBAB:s roll är att i utgångsläget vara långivare och "lagerplats" (Warehouse Provider) för lån som slutligen skall finansieras på den internationella kapitalmarknaden. Det avtal som tecknas innebär dessutom att SBAB och Fredell & Co har överenskommit att samarbeta i alla delar av transaktionskedjan för att åstadkomma högsta möjliga effektivitet och bästa möjliga resultat för låntagarna.

 




Se vidare sidorna med aktuella KPI-värden respektive subventionsräntor.



© Constellator 1997-2001

 

Click Here!

Upp